A A A K K K
для людей із порушенням зору
Довбиська громада
Житомирська область, Звягельський район

Чому НЕ МОЖНА випалювати стерню?

Дата: 09.04.2021 08:33
Кількість переглядів: 2338

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людини. Крім того, можливе неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та розташовані поруч споруди.

До складу продуктів горіння входять чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин, канцерогенні речовини, що можуть викликати мутації на клітинному рівні. Це виникає через те, що разом з листям горить і сміття: пластик, гума, поліетилен. Під час тління листя без доступу повітря виділяється бензапірен, який віднесений до найбільш небезпечних канцерогенів, що викликають рак.

Зокрема, ці речовини викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричинюють головний біль, викликають втомленість, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Це особливо небезпечно у період пандемії COVID-19, коли кожному з нас потрібно мати сили та імунітет для протистояння вірусу, який спричиняє розвиток та загострення саме респіраторних хвороб у людини.

Наголошуємо!!!

Передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу:

- за спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно – болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках:

- на громадян від 3060 до 6120 грн.;

- на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн.;

- ті самі дії, вчинені в межах території та об'єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу;

- на громадян від 6120 до 12240 грн.;

- на посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

Крім того, згідно зі ст. 245 ККУ «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Якщо дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 У зв’язку з вищевикладеним, Управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, не спалювати залишки рослинності та суху траву, не провокувати виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь