A A A K K K
для людей із порушенням зору
Довбиська громада
Житомирська область, Звягельський район

Довбиська спеціальна школа-інтернат (історія та сьогодення)

Дата: 08.07.2018 10:16
Кількість переглядів: 1350

Довбиська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат є навчально-виховним закладом, який здійснює навчання і виховання дітей з недоліками розумового розвитку за спеціальними навчальними планами і програмами, професійно-трудове навчання і професійну орієнтацію, спрямовані на підготовку до оволодіння доступними для цієї категорії дітей спеціальностями, корекцію недоліків розумового і фізичного розвитку  в процесі навчання та виховання, спеціальних занять по виправленню дефектів загального і мовного розвитку, а також лікувально-профілактичних заходів.

Школа-інтернат була заснована 15 серпня 1963 року. Вона була розташована у приміщеннях, побудованих у 1927 році. Першим директором був Трохименко Н.І. На початку існування школи-інтернату було створено 5 класів (від першого по п’ятий). Кількість дітей поступово збільшувалась з кожним роком. У 1965 р. наповнюваність школи зросла так, що з’явилися паралельні класи. Школа на той час була восьмирічною.

У березні 1966 року в спальному приміщенні школи-інтернату сталася пожежа, в результаті якої загинуло 14 дітей.

У 1971 році на базі Довбиської допоміжної школи-інтернату був відкритий перший в області 9 клас, до якого направлялися випускники інших шкіл-інтернатів. Програмою 9 класу передбачалося 26 тижневих годин виробничого навчання, а в селищі на той час працювали РЕМ-завод і промисловий комбінат, на яких учні здобували професії білошвеї, слюсаря і столяра. Після закінчення школи учні отримували свідоцтво про освіту та відповідні кваліфікаційні посвідчення. Випускники школи працювали на виробництві.

З 1963 по 1993 роки при школі утримувалося підсобне господарство.

У 1986-1987 роках був побудований двоповерховий спальний корпус. Старе приміщення їдальні було реконструйовано під спортивний зал. За період з 1998 по 1999 роки була проведена реконструкція шкільної котельні, всі приміщення школи були переведені на газове опалення.

З кожним роком зміцнюється навчально-матеріальна база школи. Проведено капітальний ремонт швейної, столярної та слюсарної майстерень, бібліотеки, класних кімнат, коридорів, спальних кімнат, спортивного залу, пральні, придбано лазню. Закуплено нові меблі, технологічне обладнання для шкільної їдальні, м’який інвентар, шкільне обладнання. У цьому році обладнується комп’ютерний клас.

З дня заснування школи по 1993 рік школа була підпорядкована районному відділу освіти та обласному управлінню освіти і науки. З 1993 року по даний  час школа знаходиться у прямому підпорядкуванні Житомирської облдержадміністрації.

Довбиська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат фінансується з обласного бюджету. Цих коштів достатньо на харчування учнів, заробітну плату працівникам.

Для придбання м’якого інвентаря, миючих засобів, медикаментів, спортивного інвентаря, деяких меблів, ТЗН, обладнання ігрового і спортивного майданчика, виконання окремих видів ремонту залучається спонсорська допомога.

Вже багато років з даною школою співпрацює благодійна організація «Братерство без кордонів». Вона надає відчутну допомогу у забезпеченні дітей одягом і взуттям, меблями, спортивним інвентарем, матеріалом для занять у гуртках, миючими засобами і засобами гігієни, а також в організації відпочинку і оздоровлення в дитячих оздоровчих таборах.

Ще школа співпрацює з організацією «Лікар-інфо», яка надала школі спортивний майданчик, разом із заправкою «Shell» презентували бензин для організації дитячих екскурсій. Також спонсорами є клуб любителів «Рено» і благодійний фонд «Древляни», які допомагають дітям одягом, взуттям, шкільним приладдям, солодощами.

На даний час у школі створено 11 класів, у яких на повному державному забезпеченні навчаються і виховуються 120 дітей. Навчально- виховний процес здійснюють 59 досвідчених педагогів, які по-батьківськи ставляться до своїх вихованців, піклуються про них, навчають, виховують, керуючись у своїй роботі новітніми досягненнями педагогічної науки. 

У школі-інтернаті трудове навчання є одним із важливіших розділів роботи по підготовці учнів до самостійного життя. Тому велика увага приділена саме трудовому навчанню. Є 2 кабінети швейної, кабінет столярної і слюсарної справи. У школі працюють досвідчені вчителі трудового навчання, майстри своєї справи, які відкривають учням секрети своєї майстерності, прищеплюють інтерес до різних видів трудової діяльності, виховують повагу до людей праці. Дівчатка гарно шиють, вишивають, набуваючи трудових навичок білошвеї; хлопчики виготовляють з дерева швабри, вішалки, табуретки, шпаківні, з металу – совки, господарський інвентар, набуваючи  трудових столяра і слюсаря. Вироби учнів постійно беруть участь у шкільних, селищних, обласних виставках, неодноразово були відзначені грамотами, дипломами.

Також школа тісно співпрацює з Баранівським ЛМГ (лісомисливське господарство, Червоноармійське лісництво). Діти допомагають у зборі насіннєвого матеріалу та його висаджуванні, виготовляють шпаківні, прибирають ліс від сміття, беруть участь в екологічних операціях.

На високому рівні в школі фізкультурно-оздоровча робота. Спортивно-оздоровчі години, спортивні секції, заняття ЛФК проводяться в спеціально обладнаному спортивному залі, на спортивному майданчику, тренажерах. У навчальному закладі діють спортивні секції з футболу, баскетболу, легкої атлетики. Учні школи неодноразово брали участь у шкільних, обласних і навіть республіканських змаганнях, де займали призові місця.

У школі-інтернаті є прекрасний логопедичний кабінет, де проводяться заняття з дітьми, у яких є порушення, вади мови. Кабінет обладнаний всім необхідним для успішної роботи над виправленням дефектів мовлення учнів.

Цікаво організовується дозвілля школярів. У приміщенні клубу проводяться різноманітні концерти, конкурси, свята, зустрічі. Поза увагою не залишається жодна дитина. Раз на місяць влаштовується День іменинника, на якому вітають учнів – іменинників місяця.

Також у школі постійно діє ціла мережа гуртків. Кожна дитина може знайти заняття за інтересами.

Є деякі проблеми з набором дітей у школу-інтернат та працевлаштуванням випускників. Хоча і вони успішно вирішуються нашими педагогами. В останні роки більшість випускників після закінчення Довбиської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату направляються на навчання у 10-11 класи інших спецшкіл-інтернатів, ПТУ, Любарський коледж. Деякі випускники повертаються у свої села і там працевлаштовуються.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь